За мен

Казвам се Димитър Узунов и съм фотограф по душа. 

Живея Стара Загора, имам прекрасно семейство, а моето хоби преди много години се превърна в професия. През годините често ме питаха как съм взел това решение. До този момент нямам отговор. Просто ми харесва. Много!

Как Започнах?

Когато бях малко момче, силно впечатление ми правеха визуалните изкуства, част от които практикувах съвсем любителски. В същото време механичните изделия също пораждаха удивление в детския ми ум, заради фантазията и прагматизма, с който са изработени.

Един ден това любопитство ме доведе до вълшебния свят на фотографията – невероятна симбиоза от механика и изкуство. Когато видях в тъмната стаичка как върху белия лист се появява силует, а после загадъчно се оформя образ, това ме очарова и плени завинаги.

От тогава, в дните на черно – бялата лента, до ден днешен, използвайки най-новите цифрови технологии, аз не спирам да любопитствам и експериментирам в този вълшебен свят на образи и фантазии. 

В ранните години на моята дейност работих като фотограф на свободна практика. През 2008 година събрах смелост и създадох фото студио в центъра на Стара Загора. В тоези предизвикателства никога не съм бил сам. До мен неизменно са моето семейство, приятели и партньори.

Признавам, че през голяма част от времето нямах самочувствие да показвам работата си другаде освен на клиентите. В ерата на дигиталните технологии обаче започна да ми липсва фотографията, която мога да пипна, да виждам ежедневно около себе си, казано по друг начин – снимките да бъдат отпечатвани и показвани пред публика. 

Събрах кураж и направих първата си самостоятелна изложба. В малка, симпатична сладкарничка. След година, вече с малко повече опит, направих голяма изложба в голям търговски център, привличайки партньори и спонсори. 

Успоредно с това участвах и в международни и национални конкурси и резултатите не закъсняха. С колеги в градът ни създадохме фотографска асоциация и там изявите продължиха. От началото на  2023 година вече съм председател на АПФВ – Стара Загора.

Към днешна дата имам успех в международните фотографски среди. Мои снимки присъстват в каталозите на фотосалони, показвани са в пътуващи изложби. Canon България  и National Geographic също забелязаха моите творби.

Щастлив съм да споделя с Вас успехите си:

2023 година:

  • златен медал за репортажна фотография от Академията за фотографско изкуство „Янка Кюркчиева“
  • почетен диплом от Десети международен салон Пловдив 

2021 година:

  • финалист в международен салон Пловдив с две фотографии 
  • Самостоятелна изложба по покана на Регионална библиотека Захарий Княжески – Стара Загора
  • Иницииране и организиране на благотворителна изложба  с партньорството на Община Стара Загора

2020 година:

  • Финалист в международен салон Пловдив 
  • Финалист в  Академията за фотографско изкуство „Янка Кюркчиева“
  • Самостоятелна изложба “Любов и вино”
  • Три публикации на репортажни снимки във вестник 24 часа

2019 година – първа самостоятелна изложба.

Убеден съм че изкуството, създадено с любов има силата да помага. Участвам и в други дейности, които нямат връзка с фотографията, но неизменно камерата е с мен или предлагам на търг свои творби, винаги в помощ на нуждаещи се. 

Запознах се с невероятни колеги – професионалисти и любители, които също като мен са влюбени в това изкуство.Продължих да творя в области, в които  не бях експериментирал. Създадох (и продължавам да го правя) собствени творби просто за удоволствие.

Междувременно опитвам да създам фотографското общество в града ни, защото това изкуство ме кара да се чувствам жив, дава ми енергия и поддържа духът ми млад. Предизвикателствата на новото време ме карат да развивам неподозирани умения. Моят път продължава!